Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Κίνηση όξυνσης από τα ΤίραναGreek EEZ--ΑΟΖ Ελλάδας, ΑΟΖ Κύπρου.Ενα ακόμη βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της όξυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα καθώς με δήλωσή του στα Τίρανα υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας του “να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα”.
Ο κ. Ράμα επιβεβαιώνει πλήρως συνεχή δημοσιεύματα της “Κ” ότι η Αλβανία έχει ζητήσει “πληροφορίες” για τις έρευνες στο Ιόνιο, για την ακρίβεια τα Τίρανα έχουν ζητήσει τροποποίηση των σχεδίων για έρευνες υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα αλβανικά χωρικά ύδατα, θέση που απορρίπτουν ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα. Ο κ. Ράμα, προσθέτει ότι “εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας” και ότι “δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς".
Επίσης, ο κ. Ράμα, υποστήριξε πλήρως την επιλογή του για την υποστήριξη  και  εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου,  δηλώνοντας ότι "όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς". Σημειώενται ότι στην εκλογή Ιντρίζι είχε αντιδράσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με δήλωσή του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα είχε αναφερθεί στο ιστορικό παρελθόν και στην συνεργασία των Τσάμηδων με του ναζί, σημειώνοντας την ενόχληση της Αθήνας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
ΝΔ: Γνωστή η αμετροέπεια του κ. Ράμα
Οι δηλώσεις του κ. Ράμα προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Σε δήλωσή του στην «Κ», ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «η αμετροέπεια του κ. Ράμα, είναι γνωστή και δεν εκπλήσσει. Εαν συνεχίσει έτσι, θα εξελιχθεί ταχύτατα σε παράγοντα αστάθειας στα δυτικά βαλκάνια και προφανώς, με αυτόν τον τρόπο, δεν θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του».
πηγή:kathimerini.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου