Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΥπέρ της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης τάσσεται η Ολομέλεια του Ε.Σ.Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται να τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης ορισμένων συνταξιούχων. Έρχονται κι άλλες διασκέψεις. Σε τι αφορά η υπόθεση


Οσμή ...νίκης για τους συνταξιούχους φαίνεται να υπάρχει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου πραγματοποιείται διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, για τη συνταγματικότητα ή μη της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των Ενόλων Δυνάμεων όλων των σωμάτων  Ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).
Πρόκειται για την τάση που επικρατεί, κατά πληροφορίες, όμως η θέση αυτή δεν είναι οριστική, αφού θα υπάρξουν κι άλλες διασκέψεις το επόμενο διάστημα που θα καταγράψουν την πλειοψηφική θέση της Ολομέλειας, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί  καμία απόφαση  από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο για το ζήτημα.
Η πλειοψηφική τάση που έχει διαμορφωθεί, μέχρι στιγμής,  στην  Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την αντισυνταγματικότητα δύο διατάξεων του 3986/2011. Η πρώτη είναι αυτή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης  της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη είναι της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.
Χωρίς αναδρομική ισχύ
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση η οποία θα κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη εισφορά, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς αναμένεται να αποκλειστεί η επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν ως εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της   απόφασης της Ολομέλειας.
Πάντως, μία τέτοιας μορφής απόφαση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν, χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Συντελεστής 1 - 4%
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010. Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας.
Οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η εισφοράς αλληλεγγύης  είναι αντίθετη και στο άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς «δεν ζητείται από όλους τους πολίτες η ισότιμη εκπλήρωση του χρέους τους για εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη».
πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου