Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Γεωπολιτικό λάθος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Λιού: Γεωπολιτικό λάθος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώΟ υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού δήλωσε στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς ότι θα ήταν γεωπολιτικό λάθος η χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα. Και ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διότι απλά δεν είναι βιώσιμο.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι ορθή η προσέγγιση του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και πρόσθεσε ότι το Ταμείο υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο εδώ και πολύ καιρό. Είπε συγκεκριμένα:
“Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό που θα δούμε τις επόμενες μέρες είναι ότι τα μέρη θα έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη θα αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο,” σημείωσε.
Με έμμεσο τρόπο, ο κ. Λιού πρότεινε στην Ελλάδα να κάνει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και στους Ευρωπαίους να «δώσουν» την αναδιάρθρωση, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να πουλήσουν το πακέτο συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό και οι Ευρωπαίοι στους λαούς τους.
“Είναι λάθος για την ευρωπαϊκή οικονομία, για την παγκόσμια οικονομία, να αναλάβουν (οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι) τους κινδύνους που συνεπάγεται μια ανεξέλεγκτη κρίση στην Ελλάδα».
Ο Αμερικανός υπουργός θύμισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με μια ελληνική κρίση χρέους και αποκάλυψε ότι ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, οι περισσότεροι είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ
Τόνισε ότι η κρίση απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και αυτό θα αυξήσει τις δυσκολίες για τον ελληνικό λαό. «Θα είναι πορεία προς το άγνωστο η έξοδος από την Ευρωζώνη. Και αυτό το άγνωστο αποτελεί ρίσκο για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Θα είναι γεωπολιτικό λάθος», είπε ο Αμερικανός υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Λιού, ο κίνδυνος είναι πολύ διαφορετικός από το 2010 και το 2012 και υποστήριξε ότι η Αμερική δεν κινδυνεύει. Η απειλή μετάδοσης της κρίσης δεν είναι μεγάλη πιά, τόνισε.
πηγή:mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου