Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

«ΚΟΥΡΕΜΑ» καταθέσεων ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΛΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ευρω και ψαλιδιΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο ευρω και ψαλιδι

Διατάξεις-σοκ στο νέο νομοσχέδιο για τη «διάσωση» των τραπεζών
Διατάξεις-σοκ για τη «διάσωση» των τραπεζών, που φτάνουν ως το «κούρεμα των καταθέσεων» και τους πλειστηριασμούς εξπρές ακινήτων (έναντι απλήρωτων οφειλών στο Δημόσιο και στις τράπεζες), περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο (με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών) που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε να αποσύρει -την τελευταία στιγμή- τα επαχθή φορολογικά μέτρα για τους αγρότες και τις περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συμπεριέλαβε όμως δύο ρυθμίσεις που βάζουν φωτιά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις:

1. Καταθέσεις:
 Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας «για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD)». Η συγκεκριμένη οδηγία, καταρχήν, επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ε.Ε. νοείται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, αθροιστικά για όσους λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα. Υπάρχουν όμως και.... παραθυράκια. Η παράγραφος 28 της οδηγίας αναφέρει: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τέτοιο μέγεθος και βαθμό διασύνδεσης, που θα καθιστούσαν μάλλον αδύνατη την εκκαθάρισή τους με τις συνήθεις διαδικασίες αφερεγγυότητας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται στα συστήματα χαμηλότερο επίπεδο-στόχος». Μπορεί δηλαδή να υπάρχει και «κούρεμα» καταθέσεων και κάτω από τα 100.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο σπιτιων και πλειστηριασμος2. Πλειστηριασμοί: Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, θα υπάρχει ειδική διάταξη που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο-εφιάλτη (περίπου σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία) για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Το μοντέλο θα προβλέπει:
  • Πλειστηριασμούς με τιμές πρώτης προσφοράς τις εμπορικές αξίες και όχι τις αντικειμενικές.
  • Αν ο πλειστηριασμός δεν είναι επιτυχής, λόγω ελλείψεως προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αρχικής προσφοράς και εν συνεχεία, αν πάλι δεν κατοχυρωθεί το ακίνητο, στο ένα τρίτο.
  • Οι τράπεζες θα ικανοποιούνται πρώτες από το 65% του προϊόντος του πλειστηριασμού. Πρόκειται για προνόμιο το οποίο ως σήμερα δίνεται μόνο στο Δημόσιο.
Στο προσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, αναφερόταν επίσης: «Ο δικαστικός επιμελητής καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού έγγραφο σημείωμα στο οποίο καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του ακινήτου που κατασχέθηκε, το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή».
Στέλιος Κράλογλου
πηγή:dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου