Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Κανένας συνταξιούχος δεν μένει ανεπηρέαστος


Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ πήραν τα χρήματά τουςΤο δράμα της Ελλάδας σε μια φωτογραφία -Το γοερό κλάμα συνταξιούχου έξω από την τράπεζα(ΦΩΤΟ)

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Το σύνολο των συνταξιούχων θα θιγεί από τα μέτρα τα οποία επρόκειτο να ψηφιστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου, βάσει της χθεσινής συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – ευρωζώνης.
· Οι κύριες συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων θα "παγώσουν" μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δουν καμία ονομαστική αύξηση σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού τα επόμενα έξι χρόνια.
Αντίθετα, οι συντάξεις θα μειωθούν σε πραγματικούς όρους, όταν θα αρχίσει να αυξάνεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Προς το παρόν, ο ΓΔΤΚ μειώνεται και μάλιστα κατά πολύ (2-2,5% ήδη από τα τέλη του 2014). Η εξοικονόμηση, εφόσον αρχίζει να αυξάνει ο πληθωρισμός μαζί με το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, από αυτό το μέτρο θα είναι έμμεση, αλλά δεν μπορεί ακόμα να προβλεφτεί επακριβώς λόγω του ότι τελούν υπό πλήρη αναθεώρηση όλες οι προβλέψεις για ΑΕΠ-πληθωρισμό στην Ελλάδα μετά τα Capital Controls αλλά και τη νέα συμφωνία.
Στο σύνολο, επίσης, των 4,5 εκατ. κύριων και επικουρικών συντάξεων (σ.σ. κάποιοι από τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχων λαμβάνουν πάνω από μία κύρια και επικουρική σύνταξη) θα αυξηθεί κατά 2% –δηλαδή από το 4% στο 6%- η εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας που για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η αύξηση των εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της σύνταξης των δικαιούχων της,
Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη. Η συνολική εξοικονόμηση για το β΄ εξάμηνο του 2015 εκτιμάται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ.
- Η σταδιακή, μέχρι τέλος του 2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους (επί του συνόλου των 2,6 εκατ.). Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν σε τέσσερα χρόνια από σήμερα γύρω στα 200 ευρώ μηνιαίως (ή 2.400 ευρώ ετησίως).
Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων του από το Μάρτιο του 2016, θα προκύψει εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, εφόσον δεν βρεθεί εναλλακτικός τρόπος αυτοχρηματοδότησης των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, θα οδηγήσει σε μειώσεις τουλάχιστον 15% στις επικουρικές συντάξεις 1 εκατ. συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.
Η μείωση αυτή αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 25 ευρώ μηνιαίως σε κάθε δικαιούχο σύνταξης του ΕΤΕΑ και περίπου 300 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις (20-30%) στα μερίσματα πάνω από 200.000 ασφαλισμένων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο οποίο πρόκειται να διατηρηθεί η κατάργηση του κοινωνικού πόρου τον οποίο απολάμβανε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναμένονται μειώσεις 30% στα εφάπαξ περίπου 30.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες αντιστοιχούν σε 70 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.
πηγή:capital.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου