Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Λαέ μου,........,ευκολόπιστε και πάντα προδομένε…

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ψηφοφορων

 ΧΑΘΗΚΕ  ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ  Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
                             

«Ακόμη τούτη η Άνοιξη, ραγιάδες...»


Η Χώρα σύρεται για μια ακόμα φορά σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζουμε  και ευχόμαστε να δοθεί με τις εκλογές λύση στο Εθνικό μας αδιέξοδο. Δυστυχώς ο χρόνος πέρασε και κανείς δεν «θυμήθηκε» να ξεκινήσει την Αναθεωρητική λειτουργία που όλοι υποσχεθήκαν στη προηγούμενη Βουλή και κανείς πολιτικός σχηματισμός δεν  την προχώρησε. Κρίμα. Τον εθνικό μας βίο τον απορρόφησε δικαίως, η αγωνία και δοκιμασία του Λαού μας για την δραματική δημοσιονομική κρίση και το «Μνημόνιο 3». 
Η αναθεώρηση θα μπορoύσε να γίνει μετά από τον Ιούνιο του 2013.Δυστυχώς όμως παρήλθε άπρακτος αρκετός χρόνος και η σχετική ευκαιρία χάθηκε, εν όψει και της εκλογής του ΠτΔ, παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί καθυστερημένα η σχετική πρόταση, από πενήντα και πλέον βουλευτές  κατ’ άρθρο 110 Σ. Η  Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει, ως διακριτό αυτοτελές πολιτειακό όργανο, την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η διαδικασία της αναθεώρησης εκτείνεται σε δύο συνεχόμενες περιόδους (άρα σε δύο συνεχόμενες Βουλές) και περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 110 του Συντάγματος και στο άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής.
Μπορεί όμως μελλοντικά να επιτευχθεί άνετα η αναθεώρηση (κατάργηση εννοώ) της διάταξης : για  την βουλευτική ασυλία (άρθρο 62 Σ) για την Υπουργική ευθύνη (άρθρο 86Σ)για την μη διάλυση της Βουλής στην περίπτωση μη εκλογής του  Προέδρου τΔ (άρθρο 32 παρ 4Σ)για την αναμόρφωση της διάταξης για επιλογή της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης (άρθρο 90 Σ)  κλπ),για την αναμόρφωση στις ρυθμίσεις των άρθρων 86 παρ 4 ( μισθοδικείο) και100α (ΝΣΚ) και 101Α Σ (ανεξάρτητες Αρχές),η μοντέρνα αντίληψη της Παιδείας (άρθρο 16 Σ),η μη διάλυση της Βουλής για την περίπτωση μη εκλογής του ΠτΔ.
Νομίζω ότι επείγει πλέον να δεσμευθούν οι πολιτικές δυνάμεις προεκλογικά, ότι η νέα Βουλή θα ασχοληθεί  άμεσα  με  πρόταση για Αναθεώρηση του Συντάγματος, αντί της "κοκορομαχίας" που έχει αρχίσει ήδη για τις επικείμενες εκλογές. Κατά την γνώμη μου, πρέπει άμεσα μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή  και χωρίς αναβολή κατά το άρθρο 110 παρ 2 Σ  να καταθέσουν πενήντα τουλάχιστον βουλευτές την  νέα πρόταση τους για την  συνταγματική αναθεώρηση, ώστε έγκαιρα να τύχει της ψηφοφορίας της Βουλής και ν’ αρχίσει η Αναθεωρητική λειτουργία .
Το γεγονός αυτό που αποτελεί εθνική επιταγή και  πρέπει να δεσμευθούν προεκλογικά οι πολιτικές δυνάμεις ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα  ,αφού άλλωστε κανείς δεν  μπορεί να γνωρίζει τον βίο της επόμενης Βουλής. Ιδού ένα σημαντικό αφήγημα για τις προσεχείς εκλογές
Φοβούμαι όμως ότι ουδείς ασχολείται με το ζήτημα και ότι η αναθεωρητική πρωτοβουλία για μια ακόμα φορά  μπορεί τελικά να μείνει στο επίπεδο των «καλών» προθέσεων, αλλωστε ήδη  χάθηκε μια ιστορική εθνική ευκαιρία  για ανανέωση. Όμως πέραν των άλλων, διερωτώμαι πια "αξιοπιστία" θα έχουν,  όσοι στο παρελθόν μας υποσχέθηκαν  την  αναδιάταξη του πολιτικού βίου του τόπου, μέσω της συνταγματικής αναθεωρητικής λειτουργίας; 
 Υπάρχει ακόμα ελπίδα για  μια νέα πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση, που να  ισχυροποιεί τους θεσμούς,να θωρακίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενισχύει την αξιοπιστία του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος και κυρίως να παρέχει εμπιστοσύνη στους πολίτες και την διεθνή κοινή γνώμη .
Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί «Ο δρόμος που οδηγεί προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» αλλά ό Τόπος  μας αυτή την  στιγμή χρειάζεται όχι «καλές προθέσεις» αλλά γενναίες αποφάσεις .
Εξ άλλου όπως είπε ο Παλαμάς «Ὅ,τι δὲν ἀγαποῦμε, δὲν ὑπάρχει»…..
22/8/2015

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.
πηγή:news247.gr,
νωστά νομικά περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου