Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση Μνήμης για τους άταφους Ήρωες του Έπους του 1940
Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ  ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940
 
    Σας καλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα:
«Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940»,  Αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των πεσόντων».
 
   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2 & Βασιλίσσης Σοφίας, Σταθμός Μετρό Ευαγγελισμός).
 
 
   Πρόκειται για  ένα βιβλίο  ιστορικού, εθνικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου. Με το βιβλίο αυτό, όπως και με το προ οκταετίας εκδοθέν «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», συνεχίζεται η προσπάθεια:
- Να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, ότι οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά το Έπος 1940 -41, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους. 
- Να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να συμβάλλουν όλοι στην αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής, θρησκευτικής και εθιμικής εκκρεμότητας
- Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις των ελληνικών αρχών προς την αλβανική πλευρά για να υλοποιηθεί η Συμφωνία που υπεγράφη προ εξαετίας για την περισυλλογή των οστών και την απόθεση στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.
 
    Το Β’ μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην Ερμιόνη Μπρίγκου, στην κυρά της Χιμάρας, την «Μάνα των Πεσόντων»,  η οποία έχει στην αυλή της έξι τάφους πεσόντων και η οικογένεια της υπέστη διωγμούς και βασανιστήρια, γιατί δεν αποκάλυπτε το «μυστικό» τους, στις αλβανικές αρχές. 
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αλέκος Παπαδόπουλος, πρ. Υπουργός, και Σαράντος Καργάκος, Συγγραφέας - Ιστορικός.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει η ηθοποιός Έλντα Πανοπούλου.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η κυρά της Χιμάρας, Ερμιόνη Μπρίγκου,  «Μάνα των Πεσόντων» κατά το Έπος του 1940-41.
Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σύντομης διάρκειας.
 
 
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940
 
    Οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940-41 παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.ά.).
 
   Οι ήρωες περιμένουν εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμά μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς.  Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. 
 
    Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή.  Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν αρκούν οι τυπικοί πανηγυρικοί λόγοι, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, η κατάθεση στεφάνων κάθε 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. 
 
    Στην προσπάθεια ενημέρωσης και αποκατάστασης της εκκρεμότητας εντάσσεται και η έκδοση του βιβλίου αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου