Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Πότε προβλέπεται να φύγουν τα capital controls
Αποτέλεσμα εικόνας για foto trapezvnΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο ατμ τραπεζων
Το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2016, ίσως και μέσα στο έτος, θα έχουν αρθεί τα capital controls, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τραπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Σχετικά με την άρση των capital controls, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης. Τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ 

"Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά. Η διοχέτευση, λοιπόν, αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο" είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Λούκα Κατσέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Κατσέλη είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το "χάσμα" που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, "είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία".

 Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως "το  ζήτημα είναι όχι μόνο να υπάρχει ρευστότητα, αλλά να διοχετεύεται εκεί που πρέπει". "Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και παραγωγικοί φορείς. 

Είναι μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων και του δημόσιου που μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο όλο πλαίσιο της οικονομίας μας" είπε η κα Κατσέλη. "...Λέμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό η ελληνική οικονομία και να μπούμε σε άλλο μοντέλο με επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά, όταν ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με τις πιο μικρές να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση. 
Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται από "αλυσίδες αξίας". Αυτοί αγοράζουν από όλο τον κόσμο. Η λύση βρίσκεται λοιπόν στη δημιουργία συμπλεγμάτων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας", όπως είπε η κα Κατσέλη.

 Η ανακεφαλαιοποίηση

 Η κα Κατσέλη ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες ενόψει της άσκησης ανακεφαλαιποίησης από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Σημείωσε πως ο στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015, γιατί, όπως διευκρίνισε, υπάρχει δέσμευση στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Υπογράμμισε δε πως μέσα στη ανακεφαλαιοποίηση δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού. 

Αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση (εκπόνηση βασικού σεναρίου για το ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες βάσει εκτιμήσεων σε βάθος τριετίας) και η τρίτη φάση που αφορά στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από ακραίες συνθήκες, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. 

Η επανεκκίνηση της οικονομίας για το 2016-2017, κατά την κα Κατσέλη, εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τις συνέργειες που θα υπάρξουν για βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του πτωχευτικού δίκαιου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η απλούστευση της γραφειοκρατίας. 

Συγκεκριμένα: 

- Απαιτείται σταθερότητα φορολογικού πλαισίου. Είναι δυσνόητο το σύστημα και ο επενδυτής δεν ξέρει τη φορολογική μεταχείριση που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, αλλά το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάζουμε συνέχεια το φορολογικό πλαίσιο. 
- Για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, είπε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας πρέπει να επεκταθεί στην αδειοδότησή τους, στη λειτουργία τους και στην πτώχευσή τους. Η κα Κατσέλη πρότεινε να φτιαχτεί ένα σχέδιο νόμου από τους παραγωγικούς φορείς και να κατατεθεί σχεδόν έτοιμο.
 - Να αναπτυχθεί ο θεσμός της επίλυσης διαφορών, εξωδικαστικά και στα δικαστήρια. 

- Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει τα επιμελητήρια να δημιουργήσουν Παρατηρητήριο Υλοποίησης Πολιτικών για την επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζονται στην αγορά. Η κα Κατσέλη απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξέφραζαν τον προβληματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το δυσμενές περιβάλλον που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

πηγή:www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου