Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

"Θυσιάζονται" οι επικουρικές στο βωμό των κύριων συντάξεων


Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο εικονα γελοιογραφια σκιτσου με βρυσηΤου Δημήτρη Κατσαγάνη   
 
Άγριες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και εφάπαξ του Δημοσίου προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις πιέσεις τους για μειώσεις στις κύριες συντάξεις –ακόμα και στο κατώτατο επίπεδο τους- τόσο του δημοσίου όσο κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση ενός υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης όπου θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και ένα υπερ-ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Ακλόνητος άξονας της στρατηγικής των δανειστών είναι η μείωση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού στην καταβολή των συντάξεων περίπου κατά 2% του ΑΕΠ ή περίπου κατά 3,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 με άμεσα ή έμμεσα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών από το συνταξιοδοτικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης (31,5 δισ. ευρώ) και εφόσον αφαιρεθεί θα εξισωθεί η συμμετοχή του κράτους με εκείνη των εργοδοτών και των εργαζομένων (μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν) στις συνταξιοδοτικές δαπάνες των Ταμείων.
Μόνο με άμεσες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για συντάξεις μπορεί να κλείσει και την "τρύπα" στο πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και να κάνει εφικτούς τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τους δανειστές.
Το σενάριο που θέλει το Υπ. Εργασίας να προτείνει σταδιακή αύξηση των εισφορών μέχρι το 2018, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Capital.gr, σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές αναζητούσαν αξιόπιστα μέτρα με "απόδοση" και πέραν του 2016.
 
Τα μέτρα
Η έμφαση που δίνουν οι δανειστές σε περικοπές των κρατικών δαπανών για συντάξεις οδηγεί το   το Υπ. Εργασίας στο να  εξετάζει:
· τη μεσοσταθμική  μείωση 6%  των "υψηλών" επικουρικών συντάξεων (τρεις στις τέσσερις εκ των οποίων δίδονται από το κράτος) με στόχο τη διαμόρφωσης μίας κατώτατης επικουρικής στα 173 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξοικονομηθούν έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
· Την περικοπή  των 380.000 μερισμάτων που μόνο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων) παίρνουν κατά 30-40%. Από αυτήν την περικοπή θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
·  Τη μείωση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας τους κατά 8%. Σε αυτό το ενδεχόμενο η εξοικονόμηση για το κράτος θα φτάσει ακόμα και τα 80 εκατ. ευρώ.
Με τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με μία αύξηση των εργοδoτικών εισφορών 0,5 %-1% , η οποία θα μπορούσε να αποφέρει κοντά στα 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως ευελπιστεί η κυβέρνηση να κλείσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον την "τρύπα" των 900 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Εξάλλου, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο θα μπορούσε να φέρει εξοικονόμηση ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο στόχαστρο των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παύει να είναι και το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης πάνω από 260.000 ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ τα οποίο καταβάλλεται με κρατική χρηματοδότηση  κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως. Αν αυτό το κομμάτι αφαιρούταν από τις συντάξεις του ΤΕΒΕ τότε θα ερχόταν μία μείωση της τάξης του 15-20% στις αποδοχές των απομάχων επαγγελματο-βιοτεχνών
 πηγή:Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου