Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΙΤΕ τη μέση επικουρική σύνταξη ΔΕΚΟ - Δημοσίου
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο εικονες ΔΕΚΟΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο εικονες ΔΕΚΟΑποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατώτερη επικουρική σύνταξη 173 ευρώ προβλέπει σχέδιο το οποίο έχει στα χέρια του το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του συνολικού σχεδίου αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, το οποίο πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Το νέο "πλαφόν" αυτό στις συντάξεις τις οποίες δίδει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα φέρει από το 2016 μεσοσταθμικές μειώσεις 6% σε όλες σχεδόν τις επικουρικές συντάξεις πλην του ΙΚΑ, δηλαδή κυρίως σε εκείνες του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ. Έτσι η κατώτερη επικουρική ασφάλιση σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα θα φτάσει στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τη μέση επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ που ανέρχεται στα 164 ευρώ.
Παρεμβάσεις 600 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ
Οι μειώσεις αυτές σε περίπου 400.000 επικουρικές συντάξεις επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου οι οποίες δίνονται από το ΕΤΕΑ, μαζί με την αύξηση των εισφορών κατά 0,5% -1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης αλλά και την είσπραξη οφειλών από άλλα ταμεία μπορούν να φέρουν τουλάχιστον εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από πλευράς επικουρικής ασφάλισης αρχής γενομένης από το επόμενο έτος.
Στελέχη του Υπ. Εργασίας εκτιμούν ότι από την αύξηση των εισφορών θα εισπραχθούν 200 -250 εκατ. ευρώ, από τις μεσοσταθμικές μειώσεις 6% στις επικουρικές συντάξεις θα προκύψει εξοικονόμηση 300-350 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50 -100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη σταδιακή είσπραξη οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ από άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία δεν αποδίδουν εγκαίρως τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος" οι τομείς του ΕΤΕΑ που δίδουν μέση επικουρική σύνταξη πάνω από τα 173 ευρώ (σ.σ. δεν έχει ενσωματωθεί η επιβάρυνση της εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Σεπτέμβριο) είναι οι ακόλουθοι:
Στο στενό δημόσιο τομέα:
Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ):   236 ευρώ
Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ):   225 ευρώ
Εργαζομένων στην ΕΡΤ και Τουρισμού (ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ):   311 ευρώ
Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ -ΚΥ):   177 ευρώ
Εργαζομένων στην ΕΤΒΑ (ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ):   345 ευρώ
Εργαζομένων ΗΣΑΠ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ):   176 ευρώ
Εργαζομένων ΔΕΗ (ΤΕΑΠ ΔΕΗ):   243 ευρώ
Εργαζομένων ΟΤΕ (ΤΕΑΠ ΟΤΕ):   197 ευρώ
Στον ιδιωτικό τομέα:
Ναυτικών Πρακτόρων (ΤΕΑΥΝΤΠ):   360 ευρώ
Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ):   230 ευρώ
Προσωπικού Οικοποιείας – Ζυθοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ):   195 ευρώ
Χημικών (ΤΕΑΧ):   177 ευρώ
Εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ):   224 ευρώ
Μηχανικών (ΕΛΕΜ):   385 ευρώ
Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ):   522 ευρώ

πηγή:capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου