Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Στα 2.000 ευρώ το πλαφόν σε μια σύνταξηΣτα 2.000 ευρώ το πλαφόν σε μια σύνταξη
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Μια κόμη δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε η κυβέρνηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς προχώρησε στην επιβολή ακόμη χαμηλότερου πλαφόν από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο άρθρο 13, το νέο ανώτατο πλαφόν για μια σύνταξη  διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ μεικτά, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 2.304 ευρώ. Στο όριο αυτό συνυπολογίζεται η εισφορά υπέρ υγείας και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το επίμαχο «καθαρό ποσό» της σύνταξης μετά το νέο πλαφόν θα διαμορφωθεί στα 1.820 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά δεν ξεπερνούν  σε πλήθος τις 4.000. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά οι συνταξιούχοι αυτοί θα χάσουν το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στο ύψος που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό (2.500 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ).
Ακόμη, το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε άλλο άρθρο εξειδικεύεται ο τρόπος αποπληρωμής της «ασφαλιστικής οφειλής» που προκύψει από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους επιστήμονες, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να έχουν έκπτωση εισφορών τα πρώτα 5 χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι θα πληρώνουν τα πρώτα δυο χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους και 17% τα επόμενα τρία. Η διαφορά από τον ενιαίο κανόνα του 20% που θα πληρώνουν όλοι λογίζεται ως ασφαλιστική οφειλή.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «η οφειλή εξοφλείται κατά 1/5 κατ έτος για τα έτη για τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η οφειλή εξοφλείται εξ ολοκλήρου μέχρι την συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου».
Ακόμη το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα άρθρα 47 και 48 του προσχεδίου που προέβλεπαν την σύσταση «Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ Α.Ο.) και συγχώνευσης σε αυτήν εταιριών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ & ΑΕΔΑΚ ΑΟ Α.Ε.».
Τέλος, η διάταξη που θεσπίζει όριο ηλικίας στα 55 για την δικαίωση σύνταξης χηρείας προστέθηκε και στο κεφάλαιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ώστε οι χήρες/χήροι να δικαιούνται μέρισμα χηρείας δια βίου μόνο αν είναι 55 κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου.  Αν είναι 52 θα παίρνουν το μέρισμα για τρία χρόνια, ακολούθως θα το χάνουν και θα το ξαναπαίρνουν δια βίου στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα το παίρνουν μόνο για 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μητέρες ανηλίκων (θα το λαμβάνουν μέχρι να γίνουν τα παιδιά 18 ή 24 εφόσον σπουδάζουν).

πηγή:http://www.enikonomia.gr/economy/57335Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου