Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Το 39% του μισθού μας “τρώνε” εφορία και ΤαμείαΤα τέσσερα δέκατα του μηνιαίου μισθού ενός μισθωτού παρακρατούσε το ελληνικό Δημόσιο, το 2015, μέσω φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τη μέτρηση του ΟΟΣΑ, η μέση φορολογική επιβάρυνσης ήταν στην Ελλάδα στο 39, 3%, έναντι μέσου όρου 35, 9% στις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση φορολογία των αποδοχών το 2016 αποκαλύπτει την εικόνα για τη χώρα μας, ενώ αποτυπώνει αύξηση στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε 24 από 34 χώρες.
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι, στην Ελλάδα το άθροισμα των φόρων εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών μειώθηκε το περασμένο έτος, συνεπώς και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 24 χωρών.
Παρότι στην έκθεση δεν αναλύεται η αιτία της μείωσης της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης , φαίνεται ότι αυτή οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών , η οποία είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο, δρομολογούνται νέες επιβαρύνσεις, ΕΧΕΙ καταργηθεί ενώ το η μείωση Της εισφοράς αλληλεγγύης ΚΑΙ ΣΤΟ το η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ βάλει  ΣΤΟ Τραπέζι Των διαπραγματεύσεων ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ Των ασφαλιστικών εισφορών.
 Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι, η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των τριών (Ισπανία και Εσθονία οι άλλες δύο) στις οποίες σημειώθηκε πτώση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης σε ποσοστό υψηλότερο του 1%.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης κατά 1,3%, κατά 1, 2% στην Ισπανία και κατά 1% στην Εσθονία.
Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετρά ο ΟΟΣΑ αφορά σε μισθωτούς και συντίθεται τόσο στη μέση άμεση φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά από διαρκείς αυξήσεις από το 2011.
Στην Ελλάδα, η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 39,3%, καταλαμβάνοντας τη δέκατη τέταρτη θέση στην κλίμακα των επιβαρύνσεων στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Τα σκήπτρα κρατά το Βέλγιο με 55,3%, ακολουθεί η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία ΜΕ 49,4%, ενώ Μεξικό (19,7%), Νέα Ζηλανδία (17,6%) και Χιλή (7% ) συνθέτουν την τριάδα των χωρών του Οργανισμού με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.


Ant1news.gr, Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου