Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Φοροελαφρύνσεις για τους Έχοντες και ΚατέχοντεςΨηφιακό φακέλωμα για τα πάντα από την ΕφορίαΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο ευρωΟι πρώτοι που θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με την νέα φορολογική καταιγίδα είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα πρώτα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν θα είναι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα εισοδήματος. 
Η νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί φέτος.

 Ανατροπές Στα Εισοδήματα  Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο που έχει «κλειδώσει» η κυβέρνηση για τις ανατροπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ στη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής των θεσμών προβλέπει:
 1.  Φορολογική Κλίμακα: 

  Νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. 

Η νέα κλίμακα θα έχει πέντε κλιμάκια και συντελεστές από τρεις που ισχύουν σήμερα (22%, 32% και 42%). Ο πρώτος συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές θα βρεθούν οι υπόλοιποι συντελεστές και τα κλιμάκια.
  2. Αφορολόλητο

Μείωση έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα. Η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ και μηδενίζεται στο εισόδημα των 40.000 ευρώ. Δηλαδή τη νέα έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ θα δικαιούνται αυτούσια μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια η έκπτωση φόρου μειώνεται και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία έκπτωση φόρου.
Φόροι: Η τελική λίστα με τα μέτρα 3,6 δισ. - Κερδισμένοι και χαμένοι (πίνακες)
  3. Ειδική Εισφορά

  Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο τους εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα με συγκεκριμένους συντελεστές, αλλά κινείται στη φιλοσοφίας της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Ο «μικρός» συντελεστής διαμορφώνεται σε 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και ο ανώτατος συντελεστής στο 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.


  4. Η Νέα Φορολογική Κλίμακα
      Το σχέδιο για τη νέα φορολογική κλίμακα σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνει:
    Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ευρω
  •  Φορολογικές επιβαρύνσεις που κυμαίνονται από 31 έως 100 ευρώ για πάνω από 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 9.100 ευρώ έως 25.000 ευρώ.
  •  Φορολογικές επιβαρύνσεις  για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έως και 65.000 ευρώ !!
  • Σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ. 
  • Σύμφωνα σχέδιο, η συνολική φορολογική επιβάρυνση (φόρος εισοδήματος + εισφορά αλληλεγγύης) διαμορφώνεται στο 53% για εισοδήματα μεταξύ 65.000 ? 100.000 ευρώ και στο 56% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.  Η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα φθάνει το 5%. 
  • Μια πρώτη γεύση των φορολογικών ανατροπών που έρχονται θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα αλλάξει ο φόρος που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους. Για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων ο παρακρατούμενος φόρος θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους
  • Έμμεσοι Φόροι
  Στο «μέτωπο» των έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη, το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο, ενώ δεύτερες σκέψεις γίνονται τώρα στο οικονομικό επιτελείο για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με εκείνον που επιβάλλεται στη βενζίνη, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και θα «φουντώσει» το λαθρεμπόριο.
Στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσθετων εσόδων σχεδιάζεται η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία και η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις διαδικτύου.

   Η τελική λίστα των μέτρων     

    Η τελική λίστα των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2016-2018 (1,8 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους + 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους):
    . Νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες με πέντε κλιμάκια και συντελεστές. Ο πρώτος συντελεστής παραμένει στο 22%.
   . Μείωση έμμεσου αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς ? συνταξιούχους στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα. Η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ και μηδενίζεται στο εισόδημα των 40.000 ευρώ.
  . Νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  . Η συνολική φορολογική επιβάρυνση (φόρος εισοδήματος + εισφορά αλληλεγγύης) διαμορφώνεται στο 53% για εισοδήματα μεταξύ 65.000 ? 100.000 ευρώ και στο 56% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
.Αύξηση του φετινού ΕΝΦΙΑ με παρεμβάσεις στους συντελεστές και το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο.
. Αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη
. Αύξηση φόρου σε φυσικό αέριο και υγραέριο κίνησης.
. Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων και στα τέλη κυκλοφορίας.
. Αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας.
. Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου