Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Επετειακές Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στο Σούλι
                

  Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους επισκεπτών, κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Σούλι οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος του Κουγκίου.
  Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν: 
  . Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, κ.κ Τίτος 
  . Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής άμυνας Δημήτριος Βίτσας
  . Ο Βουλευτής Βασίλειος Γιόγιακας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής
  . Ο Βουλευτής Μάριος Κάτσης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ 
  . Ο Βουλευτής Γεώργιος Στύλιος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας 
  . Ο Βουλευτής Γεώργιος Λαζαρίδης ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ 
  . Ο Δεριφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,
  . Οι Δήμαρχοι Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Γεωρ. Καραϊσκάκη, Σταυρούλα Μπραίμη, Ιωάννης Λώλος και Περικλής Μίγδος αντίστοιχα 
  . Ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής 
  . Ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστρατηγος Δραγατάκης Χρήστος
  . Ο Διοικητής της περιφερειακής διοίκησης Ηπείρου της πυροσβεστικής . Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας 
  .   Ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Σ./Παρ. Άρτας, Αντγος ε.α. Αντώνιος Βασιλείου
  .   Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ./Παρ. Ιωαννίνων Αντγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας
   Εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας 
  Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
  Το προγραμμα περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό από την Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
  Παράλληλα διοργανώθηκε και ο 5ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. 
  Ειχαν προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου, εκδηλώσεις στην Παραμυθιά. Δειτε το σχετικό βίντεο εδω.
  Φωτορεπορτάζ, μπορειτε να δειτε ΕΔΩ, ενω στο βίντεο που ακολουθει δείτε τι συνέβη το πρωί της Κυριακής στο Σούλι.

  Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:

  «Σε κάθε βουνό, σε κάθε θάλασσα έχεις μπροστά σου αίμα, αγώνες, ιστορία για τη λευτεριά της χώρας. Εδώ, όμως, στο Σούλι, θα πρέπει να μιλήσουμε για μια ιστορία που κράταγε τους Έλληνες όρθιους, που τους έδινε συνέχεια μια προσμονή, που ήταν ο προάγγελος της Μεγάλης Επανάστασης. 
  Εδώ στο Σούλι, το πάθος για τη λευτεριά έβγαινε όχι μονάχα μέσα από τα βουνά αλλά και μέσα από τις ψυχές και τις καρδιές των γυναικών και των ανδρών. Αυτό τιμάμε σήμερα. Τιμάμε δηλαδή την αδάμαστη θέληση αλλά και τη γνώση ότι η λευτεριά, είναι ο όρος για να μπορέσει ένα έθνος, ένας λαός να δημιουργήσει, άρα η ελευθερία είναι δημιουργική, να ζήσει, άρα η ελευθεριά είναι θέμα ζωής και συγχρόνως να μπορέσει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και για το παρόν και για το μέλλον. 
  Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές, όχι τόσο δύσκολες όσο ζούσαν οι Σουλιώτες αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η θέληση για ελευθερία αλλά και αυτή η θέληση για συνεργασία και αλληλεγγύη θα πρέπει να μας οδηγεί. Τον τελευταίο καιρό κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό το βήμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, εννοώ οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό το βήμα δεν μπορεί να μας κάνει να επαναπαυτούμε, θα πρέπει να μας κάνει και να δουλέψουμε πιο σκληρά, πιο οργανωμένα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με προσανατολισμό προς την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας και συγχρόνως να αναδείξουμε ότι οι ελληνικές αξίες είναι και παγκόσμιες αξίες. 
  Κοντά σε αυτό θέλω να πω - και αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές αξίες είναι και παγκόσμιες αξίες - θέλω για άλλη μια φορά να εξάρω την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ώστε να αντιμετωπίσουνε από την ανθρωπιστική τους πλευρά, από την ανθρώπινη πλευρά, τα ζητήματα που αφρούν το προσφυγικό. 

  Θέλω να εξάρω και την προσπάθεια που έχει κάνει ο λαός της Ηπείρου, μιας από τις φτωχότερες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης, να φιλοξενήσει και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους».  www.paramythia-online.gr/paramythia/events.html

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου