Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Έκθεση ΔΝΤ: Να μην θιγούν οι κατώτατοι μισθοί
Να μην θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας περιλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού, συστήνει σε έκθεσή του για την ευρωζώνη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο αναφέρει πως ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, και προτείνει να γίνουν αλλαγές βάσει των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε., ευθυγραμμιζόμενο με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Συστήνει το άνοιγμα κρίσιμων επαγγελμάτων, όπως των μηχανικών των δικηγόρων και των φορτοεκφορτωτών.

Ζητά τέλος άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, στο χονδρικό εμπόριο, στον κατασκευαστικό κλάδο και την μεταποίηση και καταλήγει με τη σύσταση για απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και του τουρισμού.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρεί στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.

Ειδική αναφορά γίνεται στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη δραματική μείωσή τους κατά 20% στη διάρκεια της κρίσης.

Όπως σημειώνει, οι εταιρικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν μετά την κρίση και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν σχεδόν 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού εντάσσουν την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στις χώρες οπού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιμετωπίζουν και αυτές προκλήσεις από την υψηλή μόχλευση.

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης», συνοψίζει η έκθεση.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/319876/megaluteri-euelixia-stin-agora-ergasias-proteinei-to-dd-gia-tin-ellada/#ixzz4DphmUemH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου