Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Εκδήλωση για το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας.

Κάντε κλικ για επιλογές

                                                                                                           

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.


η εικόνα προφίλ της Κατερίνα ΣχισμένουΣτις 25 Ιουλίου το 1943 άλλη μια περιοχή της Ηπείρου ζεί τον τρόμο και την βαρβαρότητα του κατακτητή. Το καλοκαίρι του 1943, οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο για να επιβάλλουν την νέα τάξη πραγμάτων και τρόμου. Ήταν Κυριακή 25 Ιουλίου, όταν η συντονισμένη επίθεση στη Μουσιωτίτσα, με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος του χωριού σκόρπισε παντού το θάνατο και τη φωτιά, το αίμα και τη φρίκη.. Τα γερμανικά στρατεύματα  <<τιμώρησαν>> τον άμαχο πληθυσμό με εγκλήματα και ενέργειες που κανένας ποτέ δεν κατάφερε να εξηγήσει αλλά και να κατανοήσει. Πώς φυσικά να εξηγήσεις την σκοτεινή ανθρώπινη φύση όταν κόβεις τον λαιμό ενός βρέφους και δε σέβεσαι απολύτως κανέναν νόμο; Πώς εκτελείς γυναίκες και μάλιστα μεγάλης ηλικίας που κρατούν τα εγγονάκια τους και προσπαθείς να τις βαφτίσεις τι- αντάρτες και εξολοθρευτές; Και κατόπιν ο μεγάλος αριθμός των νεκρών δεν επέτρεψε την ταφή τους, έτσι τα πτώματά τους δέχθηκε φιλόξενα ένα ξεροπήγαδο…. Ποιός ανθρώπινος νόμος και ηθική μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο από απόγονους του Γκαίτε και του Σίλλερ του Χέγκελ των μεγάλων φιλοσόφων και καλλιτεχνών;

Για άλλη μια φορά ο κόσμος του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών βρίσκονταν εκεί για να τιμήσει τους νεκρούς του που δεν είναι απόντες. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων ενώ παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης  τόνισε όχι μόνο την ιστορική αναγκαιότητα της διαφύλαξης της μνήμης και του τόπου αλλά έθιξε και το ζήτημα των αποζημιώσεων ως μια μορφή ηθικής αναγνώρισης και αποκατάστασης. «Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικά δύσκολο. Είναι όμως πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως νομικό. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος, την κυβέρνηση, και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα. Μέχρι σήμερα το βάρος, το έχουν επωμιστεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες, τους οποίους κάποιες φορές, ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος», τόνισε ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του.


Ο δήμαρχος Καλαβρύτων κύριος Γιώργος Λαζουράς τόνισε  και υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης και γι΄αυτό απαιτείται μια συνεχής συνεργασία και στήριξη.


 Ο Δημήτριος Δήμος, απόγονος οικογένειας θυμάτων στην δική του ομιλία περιέγραψε για μια ακόμη φορά τα ιστορικά γεγονότα και συμβάντα γιατί και αυτά πρέπει ν΄ ακούγονται και να γίνονται γνωστά στις νεώτερες γενιές λέγοντας μάλιστα πως ο ίδιος έχασε 13 μέλη της δική του οικογένειας….. Η ιστορία επίσης τόνισε δεν πρέπει να χάνει το περιεχόμενο της γιατί χάνει και την αλήθεια της.


Η ιστορία δεν τελειώνει αλλά ούτε κλείνει και σφραγίζεται  γιατί πάντοτε τη βρίσκουμε μπροστά μας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο και μάλιστα στις ημέρες μας έχει πάρει και την μορφή της δρώσας μνήμης. Τα γεγονότα που συνταράζουν την Ευρώπη δεν είναι καθόλου τυχαία με την ιστορική πορεία της γηραιάς μας ηπείρου και αν θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα στο μέλλον είναι καιρός ν΄ ακούσουμε λίγο ευκρινέστερα και με μεγαλύτερη καθαρότητα τις κραυγές όλων αυτών που έπεσαν αθώα θύματα των σφαγών και των θηριωδιών, λαών που και πάλι έχουν την επικυριαρχία και θέλουν γι΄ άλλη μια φορά να παίξουν με τις τύχες τόσων ανυποψίαστων πολιτών στο βωμό του χρήματος και της εξουσίας.  Και η ιστορία δομείται και από σιωπές που κραυγάζουν…..

Κάντε κλικ για επιλογέςΚάντε κλικ για επιλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου