Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο. ( 4 Βίντεο)


   "Δεν υπάρχει γλυκύτερος θάνατος από αυτόν, τον υπέρ πατρίδος θάνατο. Μηδέ ενδοξότεροι νεκροί παρά οι νεκροί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπέρ της ελευθερίας. Ας παραμένουν άταφοι αυτοί οι ήρωες. Ας γίνονται βορά των γυπαετών και των σαρκοβόρων θηρίων. Ας μην έβρεξε  με δάκρυα και ας μη φίλησε ποτέ κανείς ,το χώμα που αιώνια αναπαύονται.
  
     Και τα οστά τους ακόμη, ας μην μένουν εκεί ,στον ένδοξο αυτό τόπο. Ας τα διασκορπίζουν οι πνοές φθονερών ανέμων και άκαρδοι χείμαρροι σε βαθιές χαράδρες και φαράγγια ανήλιαγα. Παρ΄ όλα αυτά όμως, ένα είναι αληθινό. Δεν υπάρχει ενδοξότερος νεκρός από αυτόν που πέφτει στα πεδία των μαχών .Δεν παύει αυτός ο υπέρ πατρίδος, να είναι ο γλυκύτερος θάνατος".

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο το 1804.
    
    Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέβη στη ρίψη στεφάνου, στη χαράδρα του πέτακα, αποτίοντας φόρο τιμής στα γυναικόπαιδα, που προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση, πέφτοντας στη χαράδρα, γράφοντας έτσι ένα νέο αλλά πολυπληθέστερο Ζάλλογγο, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των σφαγιασθέντων και θυσιασθέντων ηρωικών Σουλιωτών. Μετά το πέρας των ομιλιών ο ΠτΔ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη. 

   Την εκδήλωση, εκτός του ΠτΔ, τίμησαν με την παρουσία τους:
   .  Η Υφυπουργός Όλγα Γεροβασίλη και βουλευτές της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
   .  Περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι πολλών δήμων της χώρας με μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
   .  Οι Διοικητές της Ιης Στρατιάς Αντγος Ηλίας Λεοντάρης και της VIII Μ/Π ΤΑΞ.ΠΖ, Ταξχος Νικόλαος Ανδριόπουλος, Αστυνομικής Δνσης Ιωαννίνων, Ταξχος Ιωάννης Βασιλάκος  και αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
   .  Οι πρόεδροι της ΕΑΑΣ/Παρ. Άρτας Σχης(ΠΖ) ε.α Αλέξανδρος Παναγής. αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Υπτγος Αναστάσιος Ναστούλης και μεγάλος αριθμός συναδέλφων.
   .  Πολύ μεγάλο πλήθος λαού. 

   Οι εκδηλώσεις έκλεισαν, με μουσικό δρώμενο, από το μουσικό σχολείο Άρτας και την Ευανθία Ρεμπούτσικα. 

 «Έσφαλε οικτρά , όποιος την δόξα είπε μάταιη…….»έγραψε ο επικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, στο ποίημά του «εις δόξαν»….και δεν είχε άδικο.
  «Δεν υπάρχει γλυκύτερος θάνατος από αυτόν, τον υπέρ πατρίδος θάνατο. Μηδέ ενδοξότεροι νεκροί παρά οι νεκροί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπέρ της ελευθερίας. Ας παραμένουν άταφοι αυτοί οι ήρωες. Ας γίνονται βορά των γυπαετών και των σαρκοβόρων θηρίων. Ας μην έβρεξε μὲ δάκρυα και ας μη φίλησε ποτέ κανείς ,το χώμα που αιώνια αναπαύονται.
  Και τα οστά τους ακόμη, ας μην μένουν εκεί ,στον ένδοξο αυτό τόπο. Ας τα διασκορπίζουν οι πνοές φθονερών άνεμων και άκαρδοι χείμαρροι σε βαθιές χαράδρες και φαράγγια ανήλιαγα. Παρ΄ όλα αυτά όμως, ένα είναι αληθινό. Δεν υπάρχει ενδοξότερος νεκρός από αυτόν που πέφτει στα πεδία των μαχών .Δεν παύει αυτός ο υπέρ πατρίδος, να είναι ο γλυκύτερος θάνατος».

Οι ΠΗΓΕΣ-ΑΡΤΑΣ με την παλιά ονομασία «ΒΡΕΣθΕΝΙΤΣΑ» είναι ένα χωριό των Άνω Ραδοβιζίων και Ιστορική έδρα του ΔΗΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ σήμερα.

Εκεί βρίσκεται και η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ ανεκτίμητο μνημείο της ορθοδοξίας και Ιερός Τόπος της θυσίας. Σ΄αυτή τη γη στέκουν η Δόξα και η Αρετή αντάμα , τους στεφανώνουν με δάφνης φύλλα χρυσά, με ρόδα αμάραντα, και φεύγουν γοργά-γοργά για να μην ταράξουν την αιώνια ανάπαυσή των ηρωικώς πεσόντων Σουλιωτών.

Εκεί έμελλε να παιχθεί ο επίλογος του δράματος των Σουλιωτών με ένα υπέρτερο «Νέο Ζάλογγο» και να γίνει άθελά της, ο αιώνιος μάρτυρας της Ιστορίας. Άγνωστη ακόμη και σήμερα, για πολλούς, χτίστηκε το 1697. Είναι Αθωνικού τύπου ,αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στα σύνορα Άρτας-Καρδίτσας στον ορεινό όγκο των Άνω Ραδοβιζίων στο χείλος του βαράθρου της Γκούρας. Κρυμμένη και απρόσιτη γύρωθεν, στέκει εκεί, όπου φωλιάζουν οι σταυραετοί της Πίνδου, ανάμεσα στο Νιγκόζι, στη Φρούσια και τα αδούλωτα Άγραφα. Στα πόδια της κάτω, κυλάει ορμητικά ο θεοπόταμος Αχελώος ή Άσπροπόταμος ,λες και βιάζεται να αλαργέψει γρήγορα από το στοιχειωμένο τούτο μέρος.


  Στις 23 Απριλίου του 1804 το ΣΕΛΤΣΟ μετά από 4μηνη σκληρή πολιορκία έπεσε με προδοσία. Ακολούθησε η ηρωική έξοδος των μαχητών του προς τη Γέφυρα Κοράκου που είχε  όλα τα χαρακτηριστικά της εξόδου του Μεσολογγίου. Δίκαια αποκαλείται από πολλούς«Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»
  Οι επτά αράδες του ιστορικού ΠΟΥΚΕΒΙΛ -σύγχρονου των γεγονότων- όπως αποτυπώθηκαν και τις διαβάζουμε στην επιγραφή του ηρώου των Σουλιωτών στις ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ, αρκούν για να καταλάβουμε τι συνέβη στο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΣΕΛΤΣΟ.

  « Η ΦΑΛΑΓΞ [1.148] ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ-ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟΑΠΙΣΤΙΑΝ ΑΛΗ ΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΥΣΙΑΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΠΛΗΝΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥΟ ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 
ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ «ΘΑΝΑΤΟΣ»ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΚΑΙΠΑΙΔΙΑ 
ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ. ΧΑΛΑΣΜΟΣ ! ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣΣΩΖΟΝΤΑΙ». [ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824 ΤΙΣΕΛ. 207-212
Χίλιοι τριακόσιοι και πλέον ήρωες Σουλιώτες, Μποτσαραίοι και ντόπιοι Ραδοβιζινοί,αγωνιστές της ελευθερίας εκεί, στην Ιερή γη του Σέλτσουδεν μπορούσαν παρά να συνεχίσουν την προαιώνια παράδοση των προγόνων τους, του Μαραθώνα και τωνΘερμοπυλών. 
Η Αρχαία ψυχή που ζούσε μέσα τους αθέλητα κρυμμένη, τους προέτρεπε. «Να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και να νικήσουν , ή να πεθάνουν». Ύστερα από 4μηνο άνισο αγώνα, κατά ασυγκρίτως υπερτέρων δυνάμεων και προδοσία, πέφτουν ως νέοι Λακεδαιμόνιοι, ηρωικώς μαχόμενοι υπέρ πατρίδος και ελευθερίας« τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» σε μια μόνο μέρα χάθηκαν τρεις γενιές Μποτσαραίων Σουλιωτών. Mόνο που αυτοί παρέμειναν μέχρι σήμερα οι «αγνοούμενοι» της ιστορίας. Πάντα τους προσπερνούσαν βιαστικά με δυο αράδες οι ιστορικοί αδυνατώντας να συλλάβουν το μέγεθος του ολοκαυτώματος που υπέστησαν.
Από την ηρωική και ένδοξη Βρεστενίτσα υποσχόμεθα ως θεματοφύλακες της υπέρτατης αυτής θυσίας να διατηρήσουμε τη φλόγα τους άσβεστη.

  Στην μνήμη των Ηρώων αυτών σήμερα, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ αποτείοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης . Προτίμησαν να πεθάνουν λεύτεροι παρά να ζήσουν σκλάβοι. Δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν συμβιβαστήκαν.
  Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ανείπωτη θυσία τους.

   ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ

  ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣΒΙΝΤΕΟ

video


ΒΙΝΤΕΟ

video

ΒΙΝΤΕΟ

video


ΒΙΝΤΕΟ

videoΜετά τις εκδηλώσεις  απολαύσαμε τα τερψιλαρύγγια εδέσματα σε τοπική ταβέρνα, δίπλα στον Αχελώο ποταμό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου