Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Η Τουρκία προκαλεί και κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση - Κοινή Αεροναυτική Άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016»

Σκηνικό έντασης: Η Τουρκία ξεκινά άσκηση στο Καστελόριζο, η Ελλάδα στην Κάσο

  
   Οι προκλήσεις της Τουρκίας, βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες, κλιμακώνοντας πολύ επικίνδυνα την ένταση, καθόσον εξαπέλυσε ένα σφυροκόπημα από NAVTEX, προαναγγέλλοντας, γυμνάσια με πραγματικά πυρά, 15 μίλια από το Καστελόριζο, δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις.
   Οι ασκήσεις αυτές, είναι η απάντηση της Τουρκίας, στην προγραμματισμένη κοινή άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στο τρίγωνο Κάσος - Κάρπαθος - Κρήτη και ξεκινάει μια μέρα νωρίτερα. 

Από 4 έως 9 Δεκεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, μεσαίας κλίμακας, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 3/2016», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η άσκηση θα διεξαχθεί στην θαλάσσια περιοχή νοτίου/νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρητικού πελάγους.
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 1 Υ/Β, 6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης, 1 ε/π SUPER PUMA και προσωπικό της ΔΥΚ και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 4-6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:
  • την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο
  • την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού (Α/Υ) και αντιαεροπορικού (Α/Α) πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας (Ε/Ε)
  • την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας  
  • την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών
  • την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR)  
  • την εκτέλεση ασκήσεως πυρών
  • την παροχή εκπαίδευσης σε αντικείμενα Maritime Interdiction Operations (MIO), σε προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
Κατά την διάρκεια της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα, ενώ έχει προγραμματισθεί μεταστάθμευση 1 ζεύγους ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και προσγείωση αιγυπτιακών αεροσκαφών F-16 στην 115 ΠΜ. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου