Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα ζητούν οι συνταξιούχοι, για τις λάθος παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ
Συντάξεις: Επιστροφή 1000 έως 3000 ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι τη δικαιούνται


Έχουν κατατεθεί ήδη 3.000 αιτήσεις για τις λάθος παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ
Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου
Τρεις χιλιάδες αιτήσεις με το αίτημα της επιστροφής των παρανόμως και αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών έχουν κατατεθεί στα γραφεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων από ασφαλισμένους οι οποίοι έχασαν μέσα σε μία εξαετία πάνω από 250.000.000 ευρώ από τις συντάξεις τους.

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι τα ασφαλιστικά ταμεία τους (πλην ΤΣΜΕΔΕ) παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έπρεπε, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας αποφάσισαν να διεκδικήσουν δυναμικά τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν παρανόμως, ενώ την ίδια στιγμή η «εκκωφαντική» σιωπή του υπουργείου Εργασίας επιτείνει την αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης.

Προκειμένου να πιέσει το υπουργείο για μια απάντηση επί της αδικίας που συντελέστηκε, το ΕΝΔΙΣΥ έστειλε σήμερα επιστολή στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ζητώντας της «να τακτοποιήσει το θέμα».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως σε τρεις νόμους (2084/92, 4334/15, 4387/16) που αφορούν την κράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται ότι η κράτηση αυτή γίνεται επί του «καταβαλλόμενου» ποσού και για κάθε νόμο η έννοια του «καταβαλλόμενου ποσού» έχει ερμηνευτεί διαφορετικά.

«Επειδή σύμφωνα με τη νομική και τη γενική ορολογία καταβαλλόμενο ποσό είναι το ακαθάριστο ποσό όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των μειώσεων και η έννοια του όρου “καταβαλλόμενο ποσό” είναι μία και μοναδική στην ελληνική γλώσσα, παρακαλούμε να επιστραφούν στους συνταξιούχους τα παρανόμως και αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά, που παρακρατήθηκαν από αυτούς παρερμηνεύοντας την έννοια του όρου “καταβαλλόμενο ποσό” του ν. 2084/92» τονίζει το Δίκτυο Συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για επανυπολογισμό, οι υψηλοσυνταξιούχοι είναι εκείνοι που «μετρούν» τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδημάτων. 
Μάλιστα, συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, οι Στρατιωτικοί, οι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ. έχασαν όλα αυτά τα χρόνια από 1.000 έως και 3.000 ευρώ.

Η αδικία αυτή σταμάτησε τον Ιούνιο του 2016, μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016, όπου δόθηκε η σωστή ερμηνεία στην έννοια «καταβαλλόμενο ποσό». 
Ωστόσο, η τωρινή κυβέρνηση, παρότι διόρθωσε το λάθος που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες, επέλεξε να υποβαθμίσει το ζήτημα της αναδρομικής επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από 1.000.000 ανυποψίαστους συνταξιούχους, επικαλούμενη -σύμφωνα με πληροφορίες- λόγους οικονομικής στενότητας.
πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/76329/oi-syntaxioyhoi-zitoyn-piso-ta-klemmena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου