Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Στέλνουν τον λογαριασμόΤΑ ΚΑΛΑ:
■ Επιστροφές φόρων άνευ ελέγχου έως 10.000 ευρώ 
■ Χωρίς κρατήσεις θα είναι  τα έπαθλα της... λοταρίας
 ■ Δίνουν προθεσμία στους αγρότες για διόρθωση δηλώσεων

&
ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ:
■ ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο! 
■ Καμιά απαλλαγή για τις ευπαθείς ομάδες 
■ Και οι δικηγόροι θα πρέπει να βάλουν POS


Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Μαύρος» θα είναι ο Σεπτέμβριος για -περίπου- 7.400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα!
Αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και παράλληλα με την έναρξη της σχολικής περιόδου, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2017, παράλληλα με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται, περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περίπου 7.350.000 φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα-ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.
Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτόν σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Οπως προβλέπεται στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα καταβληθει έως την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία έως την 31η Ιανουαρίου 2018.
Για τουλάχιστον 2.540.000 φυσικά πρόσωπα, η υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ του 2017 από τον Σεπτέμβριο σημαίνει ότι δεν θα προλάβουν σχεδόν καθόλου να πάρουν οικονομική ανάσα, καθώς το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει συνολικά τουλάχιστον 1,23 δισ. ευρώ στο Δημόσιο για την εξόφληση της πρώτης δόσης των φόρων που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τις οποίες υπέβαλαν για τα εισοδήματα του 2016.
Στη συνέχεια, δε, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 1,23 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν προκύψει από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ταυτόχρονα τουλάχιστον άλλα 200.000.000 ευρώ για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017. Συνολικά, οι υποχρεώσεις των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων σε ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος υπερβαίνουν τα 4,7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος θα γίνει ακριβώς όπως και πέρυσι, καθώς:
1) Δεν θα ισχύσει τελικά η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της περυσινής ΔΕΘ ότι από το 2017 θα ισχύσει 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ευπαθείς ομάδες.
2) Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016.
3) Δεν πρόκειται να αλλάξει, ώστε να γίνει δικαιότερος, ούτε φέτος ο τρόπος υπολογισμού των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ σε φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και για τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε τριτέκνους και πολυτέκνους με χαμηλά εισοδήματα.
Δυνατότητα τροποποιητικής για τους αγρότες
Τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, από 1/8/2017 μέχρι 31/10/2017, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής παρέχει στους αγρότες ειδική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, χωρίς υπαιτιότητα των φορολογουμένων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 (στους κωδικους 037 και 038 του εντύπου Ε1). Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει στην τροπολογία ότι τα λάθη έγιναν στους προ-συμπληρωμένους κωδικούς «λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ' επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016».
Με άλλη τροπολογία παύουν να φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μη οργανωμένη αγορά και τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα. Στο εξής, καθ' όσον τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν κέρδος από τις μεταβιβάσεις αυτές ως επενδυτές και όχι από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, το προκύπτον εισόδημα από τις πράξεις αυτές φορολογείται ως υπεραξία από τη μεταβίβαση των τίτλων αυτών.

http://www.dimokratianews.gr/content/77036/stelnoyn-ton-logariasmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου